3 félelmetes kép az ’56-os forradalom utáni időkből

Az 1956-os forradalom leverése után Magyarország egyik legsötétebb időszaka kezdődött. Az egyre kevésbé megszorító diktatúra miatt az emberek belekényelmesedtek a szenvedésbe, ami a mai napig érezteti a hatását. A forradalom leverése után továbbra erős propagandát alkalmaztak, mind az ellenforradalmároknak titulált szabadságharcosok ellen, mind a lenini kommunista eszmék támogatására. Elképesztő képek készültek ebben az időszakban, melyek mai szemmel nézve rendkívül félelmetesek, főleg azoknak, akik éltek is abban a korban. Nézzük meg ezek közül párat!

Ellenforradalom propaganda

fortepan.hu – 1963.

A képen jól látható, hogy minden gazdasági problémát megpróbáltak rákenni a fiatalokra, akik csak annyit szerettek volna, hogy az oroszok hagyják el az országot, és befolyásukat ne terjesszék ki ránk, illetve azt, hogy demokratikus államforma alakuljon ki Magyarországon az egypártrendszerünk „Népköztársasága” helyett. Természetesen süket fülekre találtak, ezért egyre erőszakosabb eszközökhöz kellett folyamodniuk, hogy az átlagemberek is tudják, mi folyik körülöttük. Persze az még ennél is sokkal erőszakosabb, amikor a tüntetők közé lőnek és rengeteget meg is ölnek közülük, de nyilván a propaganda ezzel nem dicsekszik. A bűnözőknek és huligánoknak kikiáltott fiatalok vagy börtönbe kerültek, vagy kivégezték őket, és csak nagyon ritkán úszták meg sértetlenül. Nem véletlenül menekültek el Magyarországról rengetegen, amikor meg volt rá a lehetőségük egy rövid ideig, 1956-ban.

Lenin élt, él, élni fog

fortepan.hu – Kossuth Lajos utca 88. melletti tér, november 7-i ünnepség. 1970.

Ez az ünnepségről készült kép is elképesztő. Félelmetes, hogy ennyi ember agyát lehet kimosni, ha sokat ismételgetnek nekik olyan dolgokat, amiről eredetileg vagy nem volt véleményük, vagy akár ellentétes véleményen voltak. Lenint konkrétan mindenkinek isteníteni kellett, mellette Rákosi vagy Kádár csak kisistenek lehettek, akik csak addig maradhatnak hatalmon, amíg a Főnök ellen nem tesznek. Lenin egyébként 1924-ben halt meg, így könnyedén ráépülhetett a kommunista kultusz, hiszen aki nem él, az hibát sem követ el, így Lenin végül is teljesen hibátlan, tökéletes lény volt. Lenint a trónon Sztálin, majd Malenkov, később pedig Hruscsov követte. A kép 1970-ben készült, ekkor Brezsnyev „elvtárs” volt hatalmon, és még javában dúlt a diktatúra Magyarországon is. A képet Monoron, november 8-án készítették.

Hétköznapi propaganda

fortepan.hu – 1985.

Talán ez a legfélelmetesebb kép mind közül. Lenin szeme elől még egy ruhaboltban sem menekülhet el az ember. Borzasztó érzés lehet, amikor minden nap attól kell tartani, hogy figyelnek minket, hogy bármikor elvihetnek, ha egy rossz szót merünk szólni a kormányról. A komor nők és férfiak arcán egy pillanatra sem villan fel őszinte mosoly, mert, ha mosolyognának, azzal beismernék, hogy megbarátkoztak a gondolattal, hogy egy magát istennek képzelő ember kénye-kedve szerint alakul a világ keleti részének a sorsa. A lenini úton tovább robogó Magyarország még jó pár évig ilyen állapotban maradt, így jó mélyre süppedhettünk a politikamentes közéletben, miközben a rádió, a tévé és minden hírlap azt harsogja, hogy a gazdaság egyre jobban működik, és a kitermelésünk már 200%-os. Annyira erős volt a gazdaságunk, hogy a rendszerváltás után többmilliárdos adóssággal kezdtük a demokrácia kiépítését. Mindenkinek volt munkahelye, ahol csak egy ember dolgozott, a többi meg nézte, eközben pedig rengeteg pénz elment a semmittevők kifizetésére, hogy azt lehessen hazudni, hogy nincs munkanélküliség Magyarországon.

Hirdetés: