Széchenyi Gyógyfürdő régen és most

fortepan.hu –Széchenyi Gyógyfürdő – 1913

Azt hiszem a Városligetben található fürdőt senkinek nem kell bemutatni, sokan mégsem ismerik a történetét.

Például tudtad, hogy ez egész Európa legnagyobb fürdőkomplexuma? Bizony.

A történet kezdete az 1900-as évek elejére nyúlik vissza, amikor Czigler Győző tervei alapján megkezdték az építkezést. Már jóval előtte is kacérkodtak a gondolattal hogy hogyan is kéne kivitelezni az épületet, de Czigler tervei végül csak 1903-ban lettek jóváhagyva. Szomorú, hogy a műegyetemi tanár rá két évre elhunyt. Még halála előtt értesülhetett a jóváhagyásról, így Dvorzsák Edét nevezte ki helyetteséül. Az építkezés 1909-ben kezdődött meg, a művezető építész Schmitterer Jenő volt. 4 évvel később, 1913-ban nyitotta meg kapuit, a mintegy 3.900.000 aranykoronából felépített gyógyfürdő.

Ekkor még magánfürdőket, férfi és női gőzfürdőket, illetve férfi és női népfürdőket találhattunk itt. Az épület folyamatos fejlesztéseknek és bővítéseknek köszönhetően ma már 21 medencével büszkélkedhet, amik között találhatunk élménymedencét, sodrófolyosót, nyakzuhanyt, vagy akár víz alatti pezsgetést is. Emellett számos wellness szolgáltatást is igénybe vehetünk, legyen szó aerobic-ról, szaunáról vagy vízi tornáról.

Természetesen a legnagyobb szerepet a gyógyszolgáltatások kapják. Az itt található vizet többek közt gerincbántalmakra, idegfájdalmakra, krónikus ízületi gyulladásokra, ortopédiai műtétek és balesetek utáni rehabilitációra is ajánlják. Ha gyomorpanaszaink vannak, akkor pedig érdemes az ivócsarnokba venni az irányt, ahol kedvünkre fogyaszthatunk a különféle belgyógyászati gondok kezelésére alkalmas vízből. Jelenleg, a fürdő termálvízellátását a “Szent István” kút biztosítja, a hidegvíz-ellátásért pedig 6 darab kisebb kút felel.

És hogy mi köze van a fürdőnek az állatokhoz?

A fürdő egyik legfurcsább története, ha hiszitek, ha nem, a vízilovakhoz kötődik. A legenda úgy tartja, hogy az ott található termálvíz afrodiziákum is, amit a közelben lévő állatkert is kihasznált. Azt mondják, a park vízilovai is ebben a gyógyvízben lubickoltak és dagonyáztak.

Mindenki döntse el maga, hogy elhiszi-e vagy sem, mindenesetre ez magyarázhatja, hogy miért származik a világ állatkertjeiben élő vízilovak nagy része magyarországi ősöktől.

szechenyifurdo.hu – Széchenyi Gyógyfürdő napjainkban

Hirdetés: