Normafa anno

Hirdetés:

Ha kikapcsolódásról van szó a fővárosban vagy a környékén, a Normafa előbb-utóbb biztosan szóba kerül. Nem véletlenül, hiszen minden korosztály számára remek programlehetőségeket kínál. A belváros zsúfolt forgatagától és zajától egy rövidke utazásra várja a feltöltődésre és nyugalomra vágyókat a Normafa friss levegője. Nyáron kedvelt kirándulóhely, fotóhelyszín, télen pedig a szánkózók veszik birtokba a területet.

Régen sem volt ez másképp, ahogyan ezt a következő 15 kép is bizonyítja.

Normafa, a legendás öreg bükk maradványa

fortepan.hu – Normafa, a legendás öreg bükk maradványa.

A Normafa (korábbi nevén Viharbükk) eredetileg egy, a Budai hegység keleti oldalának egyik tisztásán álló terebélyes bükkfa volt. Normafa elnevezését a Nemzeti Színház tagjainak köszönheti, akik gyakran jártak ide pihenni. Az egyik alkalommal (1840-ben) Schodelné Klein Rozália, világhírű operaénekesnőnk itt kapta meg Nyáry Páltól a közönség ajándékát, egy ezüst sarlót, aminek annyira megörült, hogy dalra fakadt és elénekelte Bellini Norma című operájának egyik áriáját. A Normafa elnevezés ennek az eseménynek az emlékét őrzi.

Két, Mátyás királyhoz köthető legenda is övezi a fát: az egyik szerint a király születésekor sarjadt ki a fa, a másik szerint Mátyás egyszer megpihent alatta. A fát sajnos többször is villámcsapás érte, ez okozta a vesztét is 1927 júniusában. Szerencsére előtte sikerült még megörökíteni néhány fotón.

Hirdetés: