Két fotós trükk, amire már 80 éve is képesek voltunk

Hirdetés:

Amióta léteznek fényképek, azóta léteznek olyan emberek, akik a készült képeket különleges módokon próbálják manipulálni, hogy ezzel olyan hatást keltsenek, ami miatt a világ is egy kicsit rejtélyesebb hellyé alakul át. A fotós trükkökhöz kitalálása általában nehéz feladat, viszont ha valaki rájön a titok nyitjára, akár ő is képes otthon hasonló képeket létrehozni. A képszerkesztő programok előtt ezeket a dolgokat sokkal kreatívabb módon kellett megoldani: tükrök, füst, kémia. Ezek voltak azok az eszközök, amikkel megoldhatták, hogy egy-egy kép rejtélyesebb legyen, mint a valóság.

A sokszorozódó ember

fortepan.hu – 1922.

A camera obscura 997-es felfedezése után jópár évszázadnak kellett eltelnie, mire az emberek nem csak leképezték a világot, hanem ezt valamilyen hordozóra rögzíteni is tudták. Az első próbálkozások ezen a téren az 1800-as évek elején kezdődtek, valódi fotók pedig már a 1820-as évekből is maradtak ránk. A század végére a celluloid feltalálásával elterjedt a hobbikamera, amivel bárki készíthetett fényképeket. Innentől a kreativitás is jobban elszabadult, és megszülettek a fotós trükkök is. Ezen a képen egy ügyes megoldást láthatunk, ugyanis nehéz volt úgy mozdítani az 1922-ben létező hatalmas kamerákat, hogy azok ne látszódjanak a tükrökben, amikkel körberakták a férfit. Nagyon leleményes a kép, a korából adódó fehér foltok és karcolások pedig csak még élethűbbé teszik ezt a furcsa kerekasztalt, az önmagával beszélő férfivel.

Gyerekek a befőttesüvegben

fortepan.hu – 1936.

Tizennégy év alatt is igen sokat fejlődött a technika, és ezen az 1936-os képen már nem tükröket és különféle kamerabeállításokat alkalmaztak, hanem a fénykép előhívásánál trükköztek egy kicsit. És különben is, ki ne szeretné bezárni a gyerekeit egy befőttesüvegbe egyszer-kétszer, ha éppen kihúzták a gyufát? Ez a család megtette. Nagyon kíváncsi lennék a gyerekek véleményére a dologról, de a képen látszik, hogy nagyon is élvezik az egész procedúrát. Az is látszik, hogy ekkor már képesek voltak a kamerák olyan gyorsan megcsinálni a képeket, hogy a mosoly nem hervadt elmosódott pacává a gyerekek arcán. Maga a kép úgy születhetett, hogy két képet hívtak elő egy fotópapírra egyszerre, így a gyerekek és a szék, amin ültek könnyedén beszorulhatott a dunsztos üvegbe.

Hirdetés: