Az ’56-os forradalom emlékezetes graffitijei

Hirdetés:

A falfirkák és egyéb feliratok gyártása mindig is a forradalmak eszköze volt, hiszen általában az emberek tudnak olvasni, így, ha megfelelő helyre helyezzük a szórólapot, vagy megfelelő falra fújjuk a feliratot, akkor elég sok emberhez el tud jutni az üzenet, amit annyira fontosnak találtunk, hogy nem tarthattuk magunkban. A rendszerellenesség gyakran tűnhet emiatt gyerekes dolognak, viszont ez nem minden esetben van így. Az 1956-os forradalmárok is használtak ilyen üzeneteket, hiszen rengeteg emberhez eljutottak ezáltal azok az üzenetek, melyeket a média nem kívánt megjelentetni. Innen jön az elhíresült “Ruszkik haza!” felirat is, valamint rengeteg másik szállóige is. A tankokon, házak falain, villamoskocsikon és bármilyen felületen megjelenő üzenetek közül válogattam össze hármat, amit valószínűleg kevesebben ismernek, mint a klasszikusokat. Lássuk őket!

Tankfirka

fortepan.hu – Üllői út 30. és 32., kiégett szovjet BTR-152 páncélozott lövészszállító jármű.

A forradalom során orosz tankok vonultak a fővárosba, egyrészt a megfélemlítés eszközeként, másrészt valódi katonai erőkifejtés céljából. A tankok egy részét a forradalmároknak sikerült megsemmisíteni és üzemképtelenné tenni Molotov-koktélok segítségével. Ezekre a tankokra aztán rengeteg felirat került, a korábban emlegetett “Ruszkik haza!” felszólítás mellett gyakran festettek Kossuth címert a hadigépekre, valamint egyéb gúnyos megjegyzéseket is tettek, például: “Az élenjáró szovjet ipar terméke.”, “Szocialista megőrzésre átvéve.” és “Átalakítás alatt!” A megsemmisített, használhatatlan tankok sokáig az utcákon maradtak.

A gnóm

fortepan.hu – 1956.

Szórólapok is készültek a forradalom során, melyeket nagyrészt fiatalok nyomtattak, írtak és terjesztettek. Ezek közül az egyik legfrappánsabb és érdekesebb a képen látható szórólap, amelyben Rákosi Mátyás diktátort gnómnak nevezik, és a halálát kívánják érthető okokból. Rákosi egyébként a forradalmat megelőző években orosz parancsra lemondott tisztségéről és Oroszországba vonult, majd később onnan próbálta irányítani a magyar politikai életet, melynek hatására Nagy Imre miniszterelnököt lemondásra kényszerítették, kizárták a pártból és helyére egy Rákosihoz közel álló személy, Hegedüs András került, és a forradalom kitöréséig miniszterelnök maradt. Rákosira egyébként tényleg illő elnevezés a gnóm, ugyanis alacsonynövésű volt, és elég torz kinézetű, tehát pontosan megfelel rá a definíció. Arról nem is beszélve, hogy a magyar nép gyilkosa megnevezés is helytálló, hiszen regnálása idején rengeteg embert meggyilkoltak, és legalább egymillió ember ellen indítottak ügyészségi eljárást.

Villamos

fortepan.hu – József körút – Blaha Lujza tér sarok, felborított villamos kocsi, mögötte a Szabad Nép székház. 1956.

Ezen a képen egy feldöntött villamost látunk, melynek tetejére elég sok üzenetet írtak a forradalmár fiatalok. A mögötte látható épület ablakai teljesen betörtek, elég szomorú látványt nyújt, viszont a járókelők egyáltalán nem is törődnek vele, a mindennapjaikká vált a rombolás, a gyilkosságok és a nyomor. A forradalmárok általános amnesztiát kértek, az előbb említett Rákosi-féle bebörtönzések miatt, hiszen rengetegen csak politikai okokból kerültek fogságba, sokukat meg is kínozták, hogy vallomásra kényszerítsék, így olyan dolgokat vallottak be, amiket el sem követtek. Emellett szabad választást is követeltek a szabadságharcosok, amire az egypártrendszer idején nem volt lehetőségük. Az ÁVH (Államvédelmi Hatóság) eltűnése szintén fontos követelés volt, hiszen ez volt a szervezet, ami a kínzásokat, kivégzéseket és fekete autós emberrablásokat elvégezte. Ezen feliratok mellett még látható, hogy vádbíróság elé vinnék Gerő Ernőt, valamint oroszellenes feliratok is felbukkannak, ahogy az várható volt. Ezen követelések közül többet is elértek (nagyjából): az ÁVH megszűnt, és sokan valóban amnesztiát kaptak (azonban sokan így is brutális megtorlások áldozatává estek a forradalom leverése után, mielőtt a diktatúrán kicsit lazítottak volna).

Hirdetés: