Nem az iskolának, az életnek tanulunk

„Non scholae sed vitae discimus”- tartja a latin mondás, és igazolja sokunk példája, akiknek már csak emlék az iskolapad, hogy a tudást, melyet diákéveink alatt megszereztünk, később kamatoztatjuk. Persze, amikor még a bizonyítvány árnyékában és két csengetés között telnek a napjaink, minden másnak látszik. Nem beszélve több évtized távlatáról! Szavak helyett szóljanak is inkább a képek, patinás iskolákról, híres alma materekről.

1. Az egykori Práter utcai Általános Iskola épülete 1974

Forrás: Fortepan.hu – Magyarország, Budapest VIII. Kilátás a Tömő utca 32–38. számú toronyházból a Jázmin utcára, balra az óvoda, középen az általános iskola (ma Wekerle Sándor Üzleti Főiskola és Atalanta Üzleti Szakközépiskola, Gimnázium és Szakiskola). Távolabb a Lósy Imre utca és a Molnár Ferenc tér házsora mögött a Práter utcai toronyházak.

A vörös téglás épületet nem csak itthon, hanem Európában is ismerik. Ezen a környéken lakott ugyanis Molnár Ferenc, a Pál utcai fiúk írója, aki ide álmodta hőseit. A könyv, és az annak alapján 1968-ban forgatott, világhírű film egyik kulcsjelenete, amikor a fiúk golyóznak az utcán. Ennek a jelenetnek állít emléket Szanyi Péter 2007-ben készült szoborcsoportja, amelyet a Práter utcai Általános Iskola előtt helyeztek el. A régi, patinás épületben, amely 1893 óta ad otthont az iskolának, fiú- és leány elemi iskola működött, majd egy részéből polgári leányiskola lett.

Hirdetés:

1 / 14 kép