3 legendás budapesti kávézó

A budapesti kávézók már régen is valódi törzshelyek voltak, ahol sokszor fordult meg sokféle ember. Volt ahol fellépéseket, vagy üzleti találkozókat tartottak, és volt ahol híres íróink, humoristáink vagy újságíróink jártak akár minden nap. Lehet hogy a Te törzshelyed ugyanaz mint ami Karinthy Frigyesé vagy Móricz Zsigmondé is volt? Járjunk utána!

Zsolnay Kávéház

egykor.hu – Britannia (Béke) Hotel

Budapest egyik leghíresebb szállodájának története egészen az 1900-as évek elejére nyúlik vissza. Fábri Henrik külföldi utazásairól hazatérve kinézte magának a Teréz körút és Szondi utca sarkán álló négy emeletes sarokházat. A kávékereskedő az angliai és távol-keleti tapasztalatait felhasználva, 1913-ban megnyitotta a minden igényt kielégítő, csodás Britannia szállodát. Ezt pár évre rá Németh Aladár vette át és alakított ki különböző tereket az épületben, hogy a szálloda is részt vegyen a kulturális és művészeti életben. Ekkortájt nyitották meg a kávéházat, kezdték el üzemeltetni a híres Szondi sörözőt és a Nótás éttermet is, illetve a Móra szobát, ami kifejezetten a törzsvendég Móra Ferenc számára volt fenntartva.Ezeknek az újításoknak köszönhetően az épület hamar Budapest kultúrájának és történelmének részévé vált. Ennek a dicskorszaknak a második világháború kitörése vetett véget, aminek a lefolyása alatt az épület hadikórházként szolgált. A későbbiekben, a harcok alatt megviselt épület Béke Szálló néven nyitotta meg újra kapuit. A régi hírnév és a megannyi rendezvény miatt nem sok idő kellett hozzá, hogy újra megteljen élettel a szálló. Nem kevés magyar művész kezdte itt pályafutását, többek közt Korda György, Hofi Géza vagy épp Medveczky Ilona is. Az épület 1985-ben teljes körű átépítésen esett át, a kávéház ebben az időszakban az első emeletre került és a Zsolnay nevet kapta meg. Ma a szálloda a Radisson Blu Béke Hotel nevet viseli, ahol a kávézó újra a földszinten helyezkedik el.

New York Kávéház

fortepan.hu – New York palota

A New York palotát 1894-ben adták át, tervezésére Hauszmann Alajost kérték fel. A tervezésben Korb Flóris és Giergl Kálmán is közreműködött. A kívül található szobrok, és díszek pedig Sennyey Károly művei.  A monda szerint a megnyitó napján, az akkor még újságíró gyakornok Molnár Ferenc a Dunába dobta a kávéház kulcsát, mondván hogy azt többé ne lehessen bezárni. Sokak szerint ez később meg is valósult, a művészek lényegében bent éltek a kávézóban. A palota a földszinten fényűző módon berendezett kávézóval, az itt alakult művész asztal társaságokkal és kávéházi szerkesztőségekkel  művelődéstörténeti jelentőségű épületté vált. Az épület első emeletén alakult ki az írók és újságírók Otthon Köre. Itt volt a Pesti Napló asztala, ahol Bródy Sándor, Kemény Simon és Nagy Endre ült. A karzaton voltak a nyugatosok, és itt írta meg első zsengéit Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond és Karinthy Frigyes is. Állítólag Molnár Ferenc is itt írta meg a Pál utcai fiúkat, és ide járt Babits Mihály, Gárdonyi Géza és Kosztolányi Dezső is.  Ez a dicsőséges időszak a második világháború után ért véget. A megsérült épületet végül 1947-ben bezárták, majd 1954-ben, Hungária néven nyitotta meg újra kapuit a vendégek előtt.

Művész Kávéház

pozitivnap.hu – Művész kávéház

Sorozatunkból nem maradhat ki az 1884-ben neoreneszánsz lakóházban épült Művész kávéház se. (akkori nevén: Kis-Gerbeaud, majd Művész Cukrászda) A Művészhez szorosan kapcsolódik Mándy Iván író, mondhatni ő tette híressé a kávézót. Törzsasztalának helye még ma is meg van, ahol főleg a délelőtti óráit töltötte egy újsággal, kávéval és persze írással megtöltve. Ide járt kávézni Pilinszky János is, sőt még a Nirvana együttes tagjairól is láthattunk fotókat, amiken éppen a kávéházban vannak. (1989) Az épületet többször is átépítették, felújították, de mindig figyeltek rá, hogy megmaradjanak az alapvető stílusjegyei és értékei. A legutolsó átalakítás során a majdani, háború előtti hangulatot próbálták visszaadni. A mai Művész Kávéház ugyanolyan pompával, stílusos eleganciával, sütemény-és kávé különlegességekkel és minden nap friss újsággal várja vendégeit az Andrássy út 29. szám alatt.

Hirdetés: